home
over Peronne
oriëntatie in godsdiensten
religious counseling
interreligieuze dialoog
rituelen

ethiek & bedrijf
reflecties
activiteiten
contact

Rituelen vormen de basis van je bestaan. De dagelijkse gewoonte: hoe je opstaat en inhoud geeft aan je dag. Maar er zijn ook nog die heel speciale levensmomenten die je kunnen overkomen. De geboorte van een kind, een levensverbintenis, een afscheid, zoals een begrafenis of een scheiding of nog anders. Rituelen geven betekenis aan juist dit soort momenten. Met een ceremonie die bij je past.

Een ceremonie kan iets duidelijk maken van wat je verstand te boven gaat. Vreugde of verdriet kan een plaats krijgen. Rituelen fungeren als ijkpunten in je bestaan.

Ik help je bij het vormgeven van ceremonies die deze belangrijke gebeurtenissen kracht bij zetten. Precies op maat, zoals het bij jou past. Binnen- of buitenkerkelijk. Centraal staat jouw zoeken naar je wortels en bindingen dat hetgeen voor jou van waarde is, ruimte krijgt. Door mijn interreligieuze achtergrond heb ik ervaring om ceremonies vorm te geven waar heel verschillende culturele of religieuze achtergronden worden verbonden. Ik zal je in dit proces zorgvuldig begeleiden. Mijn talen zijn Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Ceremonies

 • Doop- of kinderwijding 
  Alhoewel het nog vaak gebeurt, is het niet vanzelfsprekend dat een kind gedoopt wordt. Toch kan de doop, in plaats van een lege vorm te zijn, zich vullen met inhoud. Een prachtige manier om een kind welkom te heten in je leven. Ik begeleid je bij het vormgeven van een dergelijke viering. 
   
 • Levensverbintenissen
  Of het nu een huwelijk tussen man of vrouw is, of een andere levensverbintenis, zoals een homo-huwelijk, een viering om dit besluit een blijvende feestelijke herinnering te laten worden is belangrijk. Misschien wil je er ook de zegen over vragen. Ik begeleid je bij de vormgeving hiervan.
   
 • Rouw- en scheidingsrituelen.
  Een moment van bezinning is op zijn plaats wanneer een dierbare wegvalt. Het doet eer aan de overledene. En het helpt je het verdriet te verwerken. Maar ook op andere manieren kun je iemand verliezen. Wanneer je scheidt, of afscheid neemt in andere zin. Ik kan je helpen bij het tot uitdrukking brengen van zulke aangrijpende gebeurtenissen door een ceremonie en begeleiding.

Voor informatie: peronne@wirehub.nl